Nieuws

Wegrace-legende Paul Smart (78) overleden

Groot-Brittannië en talrijke motorfans over de hele wereld rouwen om het verlies van een succesvol motorcoureur: Paul Smart (78) is woensdag 27 oktober bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Hij kwam op de openbare weg op zijn motor rijdend in botsing met een automobilist.

Het grootste succes van Paul Smart kwam in 1972 tijdens de 200-mijls race van Imola, toen hij met de 750 SS won voor zijn teamgenoot Bruno Spaggiari, waarmee hij de renaissance van het Italiaanse merk inluidde. Ducati bouwde later een “Paul Smart 1000 LE” model en wijdde ook een limited edition scrambler serie aan zijn overwinning op Imola.

Smart hield ook stand tijdens zijn sporadische optredens in het 500cc wereldkampioenschap. Zijn beste GP-resultaten behaalde hij met een vierde plaats op Monza in 1972 op een V2 Ducati en een vijfde plaats op Assen in 1970 op een Seeley.

In het 250cc wereldkampioenschap schitterde Paul Smart in 1971 in Anderstorp/Zweden met een tweede plaats en een vierde plaats in België, daarnaast behaalde hij twee derde plaatsen in 1970 in Finland en Ulster, allen rijdend op een Yamaha.

Smart genoot bekendheid als een populaire en zeer gerespecteerde wegracecoureur die niet alleen geschiedenis heeft geschreven voor Ducati maar ook succes heeft gehad in Europa en Amerika op een Seeley, Suzuki, Triumph, Kawasaki en Yamaha.

In 1978 beëindigde Smart zijn carrière en begon hij een motorzaak in Maidstone.

Smart genoot ook de nodige publiciteit toen hij Maggie Sheene, de zus van tweevoudig 500cc wereldkampioen Barry Sheene, ten huwelijk vroeg en er later mee trouwde. Hun zoon Scott Smart nam later deel aan het 250cc wereldkampioenschap. Sinds zijn pensionering is Smart junior als “technisch directeur” in dienst bij de FIM waar hij zich bezig houdt met de technische reglementen van het World Superbike- en World Supersport wereldkampioenschap.

De familie Smart publiceerde na het ongeval een officiële verklaring:

Met grote droefheid moeten we melden dat Paul eerder vanmiddag om het leven is gekomen bij een verkeersongeluk terwijl hij op zijn motor reed in East Sussex en Kent.

De politie en de lijkschouwer onderzoeken momenteel nog de omstandigheden van het ongeluk.

Paul was een enorm populair figuur binnen en buiten de paddock, en zeer geliefd bij zijn familie, vrienden en fans over de hele wereld. Hij werd 78 jaar.

Hij zal voor altijd synoniem blijven met Ducati, het Italiaanse merk dat hij internationale bekendheid gaf met zijn overwinning in de Imola 200 race in 1972. Paul had ook een speciale affiniteit met het Brands Hatch circuit, omdat hij vele jaren letterlijk naast de poort van het circuit in West Kingsdown heeft gewoond.

Delen:
Gezocht: De ST2: Wat vind/vond je ervan?